Het Comomeer (Lario)

Het Comomeer (Lago di Como) ofwel Lario, ligt in de Italiaanse provincie Como.

Het Comomeer werd door de Romeinen Lacus Larius genoemd, door Vergilius vanwege zijn schoonheid geprezen en wordt tegenwoordig ook wel “de ster met drie punten” genoemd. Het meer bestaat uit drie takken die samenkomen bij Bellagio in het midden. Elke tak heeft zijn eigen sfeer:

  • de tak van Colico is wild en puur;
  • de tak van Lecco is een natuurlijk juweel;
  • de tak van Como is verfijnd en elegant.

Het Como-meer is het diepste meer van Europa (het diepste punt is 410 meter en is te vinden bij Brienno). Het meer ligt 199 meter boven de zeespiegel, is – in een rechte lijn gemeten – 46 km lang en de grootste breedte – tussen Menaggio en Varenna – is 4400 meter. Het wordt omgeven door soms meer dan 2000 meter hoge bergen en door prachtige dalen, waardoor verscheidene riviertjes stromen. De belangrijkste bergen zijn de Grigna (2410 m) en de Monte Legnone (2610 m). Het milde klimaat, de heilzame lucht, de relaxte atmosfeer, het prachtige uitzicht en vooral het exclusieve landschap, het water en de groene oevers en de bergwanden schilderen een onmiskenbaar gezicht.

De meeste kampeerders zitten in het enigszins vlakke noorden bij Domaso, Gravedona en Colico. Het mooiste stuk is echter het midden van de omgekeerde Y die het meer vormt. Hier liggen dorpjes als Bellagio, Menaggio, Tremezzo (met de wereldberoemde Villa Carlotta) en Varenna. Met de vele (veer)boten zijn ze makkelijk te bereiken. Het zijn stuk voor stuk pareltjes aan het water die alleen in de zomer en op zondag, minder relaxed zijn dan in de rest van het jaar. Op zondag vindt er namelijk een invasie van Milanezen plaats. Voor één dag wordt de milanese passeggiata dan verplaatst naar de boulevards langs het meer. Ben je in de gelegenheid, ga hier dan in het voor- of najaar een paar dagen in een hotelletje zitten en geniet van de sfeer in deze omgeving en van de geweldige natuur. Rijd of wandel op een heldere dag een paar honderd meter de weg naar boven, de bergen in (bijv. bij Menaggio) en geniet van een onvergetelijk uitzicht.

Klimaat

Het klimaat in deze streek is heerlijk: een milde lente vol bloemen langs alle oevers, een aangename en niet te warme zomer met een verkoelende wind (’s morgens waait hier de Tivano vanuit het noorden en in de namiddag waait de Breva vanuit het zuiden) en een gematigde herfst. In dit klimaat is een overvloedige vegetatie: olijf- en vijgebomen, cipressen, azalea’s, agaven en magnolia’s.

Weetje:  De laatste dagen van Mussolini

In april 1945, toen de geallieerden snel oprukten, probeerde Mussolini vrede te sluiten met de partizanen. Toen dit mislukte, vluchtte hij weg uit Milaan, in de hoop te ontsnappen naar Zwitserland. Zijn reis bracht hem naar Como en vervolgens naar Menaggio, een plaatsje aan het Comomeer. Nabij Dongo, iets hoger gelegen, aan de oevers van het Comomeer, werd Mussolini door Italiaanse partizanen gevangen genomen. Hij probeerde zich nog te vermommen, maar werd herkend. Op 28 april 1945, in het gehucht Mezzegra, werd hij samen met zijn minnares Clara Petacci geëxecuteerd. De exacte locatie van de executie, gemarkeerd door een kruis, ligt wat afgelegen van de hoofdweg naar Como, met een bord dat wijst op de historische significantie van de plek.

Como

De stad Como, zo’n dik half uur van Milano, is een prettige, welvarende stad met een autovrij centrum waar je aardig kunt winkelen. Met een tandradbaantje kun je naar de Monte Brunate, 682 m boven de stad. Hier vandaan kijk je op Como met zijn 14e eeuwse Duomo, het Lago en de Zwitserse Alpen.