Porlezza is een belangrijk toeristencentrum, gelegen in de Lepontische Alpen, aan het begin van het meer van Lugano op een punt waar vier valleien samenkomen: de vallei van Menaggio, de vallei van Cavargna, de vallei van Intelvi (Valle d’Intelvi) en de vallei Valsolda. Porlezza wordt bezocht door mensen van over de gehele wereld dankzij het mediterrane klimaat. Het heeft een goede klimaatspositie en er staat in de zomer vrij veel wind. Behalve windsurfen, kun je er tennissen, voetballen en paardrijden. Het is bekend wegens zijn campings aan het meer en de goede hotels en restaurants; bekende grotti gelegen in de natuur, tegen de berghellingen, waar men heerlijke typisch locale specialiteiten kan eten. In het oude centrum vindt men winkeltjes, boetieks and lokale handicrafts market. Voor wat betreft kunst, vindt men er de rustieke kapel van S. Maurizio (X – XII eeuw, zie ook de wandeling langs de 9 klokkentorens van Porlezza), de kalk-oven (genaamd “calchera” (een bewijs van industriële archeologie)) en in Cima het marmeren reliëf van “Leone di San Marco” op de muur van een kerk. Gedurende de winter heeft Porlezza een kleine 5.000 inwoners.
Een korte geschiedenis van Porlezza
In de eerste eeuwen na Christus was er op de plek van het huidige Porlezza waarschijnlijk een haven of een militaire basis die de Romeinen gebruikten in hun oorlog tegen de bewoners van de Alpen.
Het eerste document dat Porlezza noemt, dateert uit de 10e eeuw: het document waarin men het gebied afstaat aan een klooster in Pavia. In het midden van de 12e eeuw werd het gebied eigendom van het San Maurizio-klooster in Milaan. Waarschijnlijk dankt het Romaanse San Maurizio-kerkje zijn naam hieraan. Van de 15e tot de 18e eeuw heeft Porlezza nog 8 verschillende grootgrondbezitters gekend. Na de tijd van Napoleon, onder Oostenrijkse administratie (1e helft van de 19e eeuw), werd Porlezza een gemeente van de provincie Como.
Na de tweede wereldoorlog onderging het hele gebied langs de Zwitserse grens – dus ook Porlezza – een grote verandering: landbouw-, veeteelt- en bosbouwactiviteiten namen sterk af. De mensen gaven er de voorkeur aan in Zwitserland te werken: als immigranten of als “frontalieri” (heen er weer reizend tussen Italië en Zwitserland). De economische situatie floreerde, mede dankzij de nieuwe transportmogelijkheden.
Muurschilderingen
Als je vanuit Lugano naar Porlezza rijdt, kom je Porlezza binnen via een tunnel. Aan de buitenkant van deze tunnel, langs het meer, zijn sinds 1998 muurschilderingen van Robin Van Arsdol te zien: ‘Bad Jets as Wallpaper’, ‘Enough for All’, ‘I spy my Future’en ‘What will you do when war comes?’.