Wandeling naar ‘Il Rogolone’

Val Menaggio kent vele plaatsjes met historische gebouwen en plaatsjes met een prachtige natuur. Van die laatste is er één heel bijzonder: Grandola ed Uniti, aan het begin van Val Menaggio. Gelegen boven het Lago di Como in Val Senagra, staan twee eiken van reusachtige omvang, die dateren – naar men vermoedt – van 1500 jaar geleden. De meest bijzondere – en de meest toegankelijke, omdat hij gelegen is aan een pad dat veel wordt gebruikt door mountain-bikers en wandelaars,t t emidden van weilanden en bossen tussen Grandola en Carlazzo, heet “il Rogolone” (op 479 meter hoogte). De naam is een vergrotende trap in het dialect van “rovere” (eik) en is meer dan gerechtvaardigd gezien de hoogte van 25 meter, de diameter van 2,5 meter (andere bronnen zeggen 7 meter, het is maar hoe je meet) en een bladerendak van een goede 45 meter doorsnede. De wetenschappelijke naam van de plant is “Quercus Pedunculati” en sinds 1923 is hij uitgeroepen tot nationaal monument én tegenwoordig valt hij onder de bescherming van het WereldNatuurFonds.

Op de open plek waar Il Rogolone staat, waar een aantal oude paden naar Carlazzo, Grandola en Bene Lario leiden, is jaarlijks een lentefeest. De traditie zegt dat onder zijn gebladerte de mannen van de dorpjes samenkwamen, om belangrijke gezamenlijke beslissingen te nemen en om recht te spreken.

Hoe te komen bij Il Rogolone?

Rij, vanuit Porlezza, via Grandola ed Uniti naar Codogna (ca. 20 minuten). Parkeren bij het voetbalveld of bij Villa Camozzi.

De wandeling

Vanaf de Piazza dell”Obelisco in Codogna – vlak bij Bene Lario – loopt een smal maar redelijk te bewandelen pad – parallel aan de strade statele naar Porlezza – naar Il Rogolone. Boven het muurtje dat Villa Camozzi (het gemeentehuis) omringt, staat een bord met aanduidingen voor het pad dat van Codogna leidt naar de majestueuze boom. Het pad is vanaf Codogna aangegeven met blauwe bolletjes en houten bordjes. Deze wandeling duurt ca. 45 minuten. Het hoogteverschil is zo’n 279 meter. De wandeling is niet moeilijk, maar soms redelijk steil en na wat regen moet er hier er daar wat door het water gelopen worden. Geen probleem, maar hou er rekening mee bij het uitkiezen van de schoenen!

En verder?

Vanaf il Rogolone kan men doorwandelen naar Naggio (657 meter) in 1 uur en 1 kwartier:

Vanaf de “Rogolone” gaat men door via het pad dat de open plek links (beneden) verlaat. Nadat men een hek heeft gepasseerd gaat men door op het zelfde pad tot de kruising met een breed pad. Hier slaat men linksaf, om vervolgens – na een kort steil stuk – bij de romaanse kerk van San Giorgio te komen (met fresco’s uit de 14e eeuw). Ga hier vervolgens omhoog, steek de brug over en volg het karrenspoor tot aan Gottro (547 meter), waar men rechts een geasfalteerde weg in gaat, tot aan Naggio (657 meter). Het is aan te raden dit typische plaatsje te bezoeken, met het kleine pittoreske pleintje dat “Piazza Maggiore” het.

Een andere route naar il Rogolone, vanuit Gottro:

Vanuit Carlazzo is de open plek te bereiken vanaf het kerkje van San Giorgio di Gottro (bij de begraafplaats) en vervolgens het bospad kiezend met prachtige uitzichten over de dichtbijgelegen plaatsjes Ponte di Pino, La Santa en de prachtige dalen. Carlazzo is, vanuit Porlezza, te bereiken met bus C14 (let op: deze bus kent twee verschillende routes. Neem de route Porlezza, Begna, Corrido, Carlazzo, Gottro, Carlazzo, Cusino, San Bartolomeo Val Cavargna, San Nazzaro Val Cavargna, Cavargna). Deze wandeling duurt zo’n 30 à 45 minuten.

Voor MTB’ers is er een route van 22 kilometer, vertrekkend vanaf het kerkje San Maurizio in Porlezza naar Lago di Piano (Camping OK), Bene Lario, Grona, Gonte, Codogna, Rogolone, San Giorgio, Piano, Castello, San Maurizio.

Codogna is te bereiken per bus C12, echter de aansluitingen (via Croce) zijn afschuwelijk.

Zie ook: http://www.popso.it/escursioni/trekking/nuovo_trekking/percorsi/rogolone/scheda_rogolone.html

Deze eenvoudige wandeling duurt vanaf de parkeerplaats in Codogna ongeveer 45 minuten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *