Wandeling rond Lago di Piano

Als je van wandelen houdt, is het goed toeven in Porlezza en omgeving. Eén van onze favorieten is een wandeling rond het Pianomeer, een ‘rondje’ waar je keer op keer weer in kunt variëren.

Natuurreservaat

Het natuurreservaat rondom Lago di Piano is een beschermd gebied in de regio Lombardije en wordt erkend als een SIC (Site of Community Importance) van de Europese Unie. Het ligt aan de voet van de Monte Galbiga en heeft een oppervlakte van 176 hectare. Niet enorm groot, maar wel groot van waarde door de samenstelling. Er leven meer dan 130 soorten vogels, prachtige herten en kleinere zoogdieren zoals muizen en eekhoorns. Ook vind je er vele soorten vis, reptielen en padden. In het bezoekerscentrum – Casa della Riserva – vind je een ecologisch museum, een documentatiecentrum, en kun je fietsen en bootjes huren of tochtjes door het reservaat boeken (met een jeep, te voet of te paard). Ook kun je er een boekje kopen, waarin onderstaande wandeling uitgebreid staat beschreven. Een aanrader!! Hou wel de anti-muggenspray bij de hand; je kunt het nodig hebben…

 

http://www.riservalagodipiano.eu/itinerario.html

Alternatieve route

Met een (gedetailleerde) wandelkaart of smartphone in de hand, kun je eindeloos variaties aanbrengen in dit rondje. Zo liepen wij dit rondje van 16,3 kilometer. Vanaf Camping Darna zijn we langs de rivier de Cuccio gelopen, tot je rechtsaf moet, over de houten brug. Wandel over de brug, alsmaar rechtdoor, tot je rechtsaf kunt, via Molinazzo in. Aan het einde ga je met de weg mee naar links, en daar loop je het natuurreservaat in. Overal zie je rood-witte bordjes die je de weg wijzen. Daar waar je door het bos, linksaf, richting het water kunt gaan, zijn we rechtdoor gelopen. Je wandelt dan een heel eind omhoog, tot aan Bene Lario. Vergeet niet af en toe je ogen van het pad en de keien af te halen en van het uitzicht te genieten!! Vanuit het prachtige, oude dorpje Bene Lario wandel je weer omlaag, tot je aan je linkerhand bordjes ziet met ‘Mirandola’ en ‘Antichi Mulini’. De bordjes hebben we gevolgd, tot we bij een rivierbedding kwamen. Daar zijn we, rechts aanhoudend, doorheen gelopen en zo kwamen we aan de achterkant van Camping Ranocchio uit. Langs het Lago di Piano zijn we tot aan de Casa della Riserva gelopen, en daarna rechtdoor, over Via Artigiani terug naar de camping.

Klik op onderstaande afbeelding om een 3D-visualisatie te zien van deze wandeling, inclusief een aantal foto’s.

Wandelen; Pianomeer; Lago di Piano; Porlezza; Piano Porlezza

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *